Wat is een slimme laadpaal?
De elektrificatie van het vervoer levert ongetwijfeld veel voordelen op voor de samenleving en het milieu. De vervanging van een groot deel van onze transportvloot door elektrische voertuigen zal echter enorme effecten hebben op onze elektriciteitssystemen. Het gebruik van een slimme laadpaal kan eventuele problemen voorkomen.
Table of Contents
Slim opladen is een methode om het opladen van elektrische voertuigen op een slimme manier te beheren, zodat het elektriciteitsnet niet overbelast of gedestabiliseerd wordt. Door wegen te openen voor dataverbindingen, stelt slim laden een auto, nutsbedrijf en laadoperator in staat om te ‘communiceren’ en daarmee het laden te optimaliseren. Als zodanig is een slimme laadpaal essentieel om effectief de overgang te maken naar het gebruik van elektrische voertuigen.
Slim opladen van elektrische voertuigen is een flexibele oplaadtechnologie die bewezen heeft om netwerken te stabiliseren, kosten te verlagen en groene energie te benutten. Het werkt door de tijd en snelheid van het opladen van elektrische auto’s dynamisch aan te passen op basis van de beschikbare stroomcapaciteit, waardoor het energieverbruik van een laadstation veilig wordt gebalanceerd met andere apparaten ter plaatse.
Een slimme laadpaal thuis
Met een slimme laadpaal thuis kun je goed in de gaten houden hoeveel energie een elektrisch voertuig moet krijgen. Hoeveel energie dat is, hangt helemaal af van het elektriciteitsverbruik op dat moment. Een slimme laadpaal regelt het opladen zodanig, dat het elektriciteitsnet niet te zwaar wordt belast.
Met slim laden voorkom je bovendien dat de energiecapaciteit die je huis heeft wordt overschreden. Overbelasting van het elektriciteitsnet komt niet meer voor en je gebruikt niet méér energie dan waarover je beschikt. Dat betekent een besparing van tijd en geld. Bovendien lever je hiermee een bijdrage aan het beschermen van de kostbare natuurlijke hulpbronnen van onze aarde.
Slim opladen werkt door de tijden te plannen waarop je jouw auto thuis oplaadt, zodat je optimaal kunt profiteren van het moment waarop elektriciteit het goedkoopst en groenst is. Een slimme laadpaal berekent de beste oplaadtijden op basis van een combinatie van het energietarief voor je huis en de huidige koolstofintensiteit van het net.
Het verschil tussen een gewone en een slimme laadpaal
Slim opladen verwijst naar een systeem waarbij een elektrisch voertuig en een oplaadapparaat een gegevensverbinding delen en het oplaadapparaat een gegevensverbinding deelt met een oplaadoperator. In tegenstelling tot traditionele of domme oplaadapparaten, stelt slim opladen je in staat om het gebruik van je auto op afstand te bewaken en te beheren om het energieverbruik te optimaliseren.
Met deze oplossing is bij wijze van spreken the sky the limit. Slimme EV-oplaadservice kan worden aangepast: het is moeiteloos om functies toe te voegen en te verwijderen en een systeem te maken dat aan jouw behoeften voldoet. Er kunnen ook nieuwe functies worden toegevoegd aan en bijgewerkt op bestaande laadstations. Daarom is slim EV-laden ook berekend op de toekomst. Veranderende eisen en verwachtingen zullen worden omgezet in nieuwe functies en toegevoegd aan het slimme systeem terwijl de wereld blijft veranderen.
Elektrische auto’s die via slim opladen op het net zijn aangesloten, creëren een symbiose met het elektriciteitsnet: ze ondersteunen elkaar. Zonder slim opladen zou deze verbinding er niet zijn en zouden elektrische auto’s een belasting op het net kunnen worden. Smart EV-opladen wordt mogelijk gemaakt door een intelligente back-endoplossing die realtime gegevens van aangesloten oplaadapparaten en oplaadgebeurtenissen binnen handbereik van de eigenaar van het laadstation brengt.
Omdat laadstations zijn verbonden met de cloud, kunnen ze worden beheerd op basis van verschillende signalen, zoals wispelturige energieproductie, lokaal elektriciteitsverbruik, aantal andere voertuigen dat wordt opgeladen of elektrische apparaten die worden gebruikt in een nabijgelegen pand. Om een duurzamer energiesysteem te creëren op basis van hernieuwbare energiebronnen, moet het opladen van elektrische voertuigen slim zijn.
Hoe werkt een slimme laadpaal?
Belangrijk bij slim laden is de verbinding van laadpunten met operators en gebruikers. Elke keer dat een elektrische auto wordt aangesloten, gaan gegevens vanuit het laadstation, zoals laadtijd en snelheid, naar een gecentraliseerd beheerplatform dat Cloud gebaseerd is. de informatie-uitwisseling geschiedt via Bluetooth of Wi-Fi.
Het is ook mogelijk om extra informatie, zoals de capaciteit van je lokale elektriciteitsnet en de wijze waarop energie op dat moment in jouw huis wordt gebruikt, naar de cloud te sturen. Het totaal aan data wordt automatisch in realtime aan een analyse onderworpen, waarna de speciale software deze visualiseert. Op basis van deze informatie wordt nagegaan op welke wijze en wanneer je jouw EV kan opladen.
Hoe het allemaal werkt? Slimme oplaadfuncties die zijn ontworpen om het netwerk te helpen slim op te laden hebben drie centrale kenmerken: Power Sharing, Power Boost en Dynamic Power Sharing. Deze functies verbeteren de energie-efficiëntie van het opladen van elektrische voertuigen en zorgen ervoor dat het lokale elektriciteitsnet niet te zwaar wordt belast.
Power Sharing betekent dat de energiecapaciteit in de loop van de tijd gelijkmatig kan worden verdeeld over veel verschillende actieve EV-laadstations, zodat de piekenergiebehoefte kan worden verminderd door een deel van het energieverbruik tijdens piekuren te ‘verschuiven’ naar minder gevraagde delen van de dag.
Power Boost verdeelt het stroomverbruik automatisch dynamisch tussen de oplader en de rest van de apparaten in je huis. Als het erop lijkt dat je de maximale capaciteit bereikt, zal Power Boost automatisch het stroomverbruik van je auto verminderen. Het kan de oplaadsessie zelfs helemaal onderbreken totdat er weer voldoende stroom beschikbaar is om het opladen te voltooien.
Bij Dynamic Power Sharing worden de mogelijkheden van Power Boost en Power Sharing gecombineerd. Het meet continu de vraag naar EV-opladen afgezet tegen de maximaal toegestane energiecapaciteit van een site. Dit betekent dat het vermogen gelijkmatiger over laadstations kan worden verdeeld op basis van de lokale energiecapaciteit en het gekozen tarief van de locatie (Power Sharing). Het betekent ook dat het opladen kan worden gestopt of het energieverbruik tijdelijk kan worden verlaagd wanneer dat nodig is (Power Boost). Als gevolg hiervan kun je aan de energievraag thuis voldoen zonder dat je de algehele stroomcapaciteit van de installatie hoeft te vergroten. De maximale energiecapaciteit wordt ook nooit overschreden, dus geen extra verbruikskosten of stroomuitval.
Wat kost slim laden thuis?
Stel dat je thuis komt van je werk, de stekker in het stopcontact steekt en meteen begint met opladen. Soms kan dit samenvallen met de natuurlijke pieken in de binnenlandse energievraag. Met slim opladen kun je het opladen “pauzeren” totdat de vraag in huis is afgenomen en groenere, goedkopere energie gemakkelijker beschikbaar is. Het optimaliseren van het opladen tijdens deze uren met een laag stroomverbruik is niet alleen goedkoper, maar helpt ook bij het balanceren van het elektriciteitsnet.
👉 Een slimme laadpaal kost eenmalig tussen de 1.500 en 2.000 euro.
Een slim laadstation kost 100 – 200 euro meer dan de meest eenvoudige versie. Wanneer je thuis een slimme laadpaal gebruikt, is dat het goedkoopst. In dat geval betaal je namelijk de ‘gewone’ stroomprijs van ongeveer 23 cent per kilowattuur (kWh). Heb je zonnepalen, dan is de stroom gratis. Een slim laadstation is een waardevolle investering, indien niet nu, dan wel binnen een paar jaar.
Sommige EV-eigenaren hebben tot € 170 per jaar kunnen besparen op hun energierekening.
Voordelen van een slimme laadpaal
Zou het niet verleidelijk zijn om te denken dat het niet echt uitmaakt waar je jouw auto oplaadt, zolang deze maar wordt opgeladen? Dat is zeer zeker niet het geval. Slim opladen is vooral voordelig, zelfs essentieel, voor de energiemarkt. Maar er is veel goeds: slimheid is ook winstgevend voor jou als bestuurder van een elektrische auto en eigenaar van een laadstation.
Als EV-rijder heb je met een laadstation thuis de volgende voordelen:
Het slimme apparaat gebruikt automatisch de maximale hoeveelheid beschikbare energie. Het maximale laadvermogen van de meeste slimme apparaten is 22 kW. Snellaadstations kunnen zelfs opladen met een maximaal vermogen van 150 kW.
Zeker in vergelijking met een huishoudelijk stopcontact is een slimme oplader een veel veiligere en zorgelozer optie. Slimme apparaten testen automatisch de verbinding tussen je auto en het apparaat voordat ze beginnen met opladen. Alle laadgebeurtenissen worden gecontroleerd en kunnen op afstand worden bediend.
Voorkom onnodige ruzies en geschillen over energieverbruik tussen buren, want verbruiksgegevens zijn eenvoudig te herleiden naar de juiste persoon.
Je bespaart ook geld en beschermt het milieu door automatisch de timing van jouw oplaadgebeurtenis te optimaliseren om opladen te bevorderen wanneer elektriciteit het goedkoopst is. Het optimaliseren van het laadevenement tijdens de uren met een laag stroomverbruik is niet alleen goedkoper, maar helpt ook bij het in evenwicht brengen van het net.
Nadelen van een slimme laadpaal
Elektrische auto’s zijn natuurlijk niet perfect, maar dat geldt in feite voor alles. Er zijn een paar essentiele elementen om rekening mee te houden.
Het opladen kan een tijdje duren. Een conventionele auto heeft slechts enkele minuten nodig om bij een tankstation te tanken. In vergelijking daarmee is het opladen van je elektrische auto een veel grotere tijdsinvestering. Terwijl de meeste elektrische automotoren ongeveer vier uur nodig hebben om volledig opgeladen te zijn, doen sommige er maar liefst 15 tot 20 uur over. Er zijn echter kits beschikbaar die naar verluidt de oplaadtijd halveren.
De beschikbaarheid van het laadstation is niet consistent. Wanneer je bijvoorbeeld in een regio woont waar relatief veel gebruik wordt gemaakt van elektrische voertuigen, dan zijn er vaak ook relatief veel EV-laadstations beschikbaar. En thuis opladen is dan helemaal geen probleem. Maar wanneer je op een roadtrip bent of op bezoek bent bij familie in een buitenwijk of afgelegen gebied, wat gebeurt er als je moet opladen? Gelukkig groeit de populariteit van elektrische auto’s, net als de laadpalen die ze nodig hebben.