Je elektrische auto thuis opladen: hoe doe je dat?

Nu we in toenemende mate elektrisch rijden, hebben we steeds meer behoefte aan laadpunten voor onze voortuigen. Natuurlijk is het erg handig om ook thuis je elektrische of hybride auto te kunnen opladen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat dit op een veilige en efficiënte manier kan. Stekker je plug-in hybride of elektrische auto dus niet zomaar in op het gewone stopcontact, maar laat een separate elektragroep aanbrengen om je thuislaadpunt van stroom te voorzien. Wil je een thuislaadpunt creëren, dan kun je bij diverse aanbieders terecht. Sommige gemeentes helpen op dit gebied zelfs mee. Het is slim om hier alvast wat onderzoek naar te doen! We kunnen ons voorstellen dat je met nog meer vragen zit omtrent een laadpaal thuis. In dit artikel vertellen we je graag meer over de mogelijkheden, prijzen en voordelen van een laadpaal thuis.

Waarom heb je thuis een laadpaal nodig?

laadpaal thuisEr zijn verschillende redenen waarom een eigen laadpaal aan huis onmisbaar is. Allereerst is er het grote gemak van je auto opladen bij de voordeur. Als je thuis bent, kun je op ieder gewenst moment je auto van stroom voorzien. Je hoeft dus niet te wachten met laden tot je op het werk bent en hoeft veel minder gebruik te maken van openbare laadpalen. Een ander voordeel is dat je privélaadpaal altijd beschikbaar is. Je hoeft niet te wachten tot iemand anders zijn of haar auto volgeladen heeft. Daarnaast is thuis je auto laden verreweg de meest goedkope optie. Je kiest zelf bij welke energieleverancier je jouw stroom afneemt en kunt dus ook zelf de meest voordelige aanbieder kiezen. Misschien wek je zelfs wel je eigen energie op via zonnepanelen op het dak van je huis. Deze kun direct weer gebruiken voor het laden van je plug-in hybride of elektrische auto.

Wil je direct kijken wat jouw opties zijn met betrekking tot het plaatsen van een laadpaal bij jou thuis? Vergelijk dan heel gemakkelijk en snel meerdere offertes en vind direct de beste deals!

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Wat kost een laadpaal thuis?

De kosten voor het aanleggen van een eigen laadpaal bij je woning kunnen nogal verschillen. In sommige gemeentes kun je geheel gratis een laadpaal laten plaatsen. Dit is natuurlijk de voordeligste optie! Wel is het zo dat de laadpaal op een openbare parkeerplaats wordt geplaatst en dus niet bij jou in de tuin. Je zult deze laadpaal dus wel moeten delen met je buurtgenoten. Het plaatsen van een laadpaal vanuit de gemeente gebeurt doorgaans alleen op locaties waar het niet mogelijk is om je elektrische auto op je eigen terrein te laden. Heb je ruimte in je eigen tuin? Dan is het handiger en slimmer om te kiezen voor een privélaadpaal die je met niemand hoeft te delen. Deze laadpaal moet je zelf bekostigen.

👉 De kosten liggen tussen de € 700 voor een eenvoudige lader en zo’n € 1.500 voor een slimme lader.

Is je hybride of elektrische auto een leasewagen? Dan kun je de kosten van de laadpaal veelal laten opnemen in je leasecontract.

Hoe moet je je elektrische auto thuis opladen?

elektrische auto thuis opladenHet opladen van je elektrische auto of plug-in hybride is eigenlijk vrij eenvoudig. Net als bij een willekeurig ander elektrisch apparaat heb je allereerst natuurlijk je auto je nodig. Deze koppel je aan een oplaadkabel, die vervolgens in het laadpunt wordt gestoken. Afhankelijk van je gemaakte keuzes wordt je auto binnen een paar uur of gedurende een hele nacht opgeladen. Moet je snel weer ergens naartoe? Dan kun je ook kiezen voor het gemak van een speciale snellader, die je auto nog sneller weer op kracht brengt. Zorg er wel voor dat jouw type auto dit snelladen ondersteunt. Voor een optimaal resultaat bij opladen kun je beste kiezen voor originele laadkabels die passen bij jouw voertuig. We willen nog even benadrukken dat laden via een laadpaal altijd de beste optie is. Het opladen van je auto via een ‘gewoon’ stopcontact is niet alleen ontzettend traag, maar kan ook nog eens problemen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan overbelasting van het stroomnet en zelfs brandgevaar. Deze risico’s wil je natuurlijk vermijden en daarom kun je het beste direct meer informatie en offertes aanvragen om thuis een laadpaal te plaatsen.

⇒ Vergelijk gratis offertes

Krijg je een vergoeding voor het thuisladen?

Als het gaat om de rekening van het opladen ligt het er natuurlijk aan waarvoor je je auto gebruikt. Bij een zakelijke auto wil je natuurlijk niet privé voor de kosten opdraaien. Bij veel leasemaatschappijen is het daarom financieel heel goed en helder geregeld. Er wordt een laadpaal voor thuis geïnstalleerd, die wordt aangesloten op een eigen groep in je meterkast. De laadpaal meet per laadsessie nauwkeurig op hoeveel stroom er verbruikt wordt. Deze gegevens worden doorgestuurd naar de leverancier van jouw laadpaal. Aan de hand van je persoonlijke kWh-tarief wordt vervolgens berekend wat de kosten zijn voor iedere laadsessie. Deze kosten krijg je terug op je rekening. Handig is dat je je verbruik heel gemakkelijk online kunt inzien en bijhouden.

Gaat het bij jouw elektrische wagen om een privéauto? Dan spreekt het voor zich dat je de stroomkosten voor het laden niet kunt declareren, maar gewoon zelf moet betalen. Dit is overigens nog altijd goedkoper dan je auto opladen bij een openbare laadpaal.

Je auto thuis opladen: waar houd je rekening mee?

auto thuis opladenZoals je al hebt kunnen lezen is het erg belangrijk om een nieuwe groep in je meterkast aan te leggen voor je nieuwe laadpaal voor thuis. Hiermee voorkom je zeer traag laden en vooral ook overbelasting van de reeds aanwezige groepen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je niet in iedere situatie zomaar een laadpaal kunt aanleggen. Bij huurwoningen moet je bijvoorbeeld eerst vragen om de goedkeuring van je huurbaas. Bij een koopwoning op eigen grond is het meestal geen probleem om een laadpaal te plaatsen. Heb je een koopappartement? Dan moet je de VVE om toestemming vragen. Dit kan een nadeel zijn, maar ook kan het een voordeel met zich meebrengen. Zijn er immers meerdere bewoners die behoefte hebben aan een laadpaal? Dan is de beslissing gemakkelijker genomen en ook worden de kosten voor de aanleg netjes gedeeld. Als je geen buitenruimte hebt of geen gelegenheid hebt om een laadpaal in je tuin te plaatsen, dan kun je je gemeente om hulp vragen. In veel gevallen zijn zij bereid om op een openbare parkeerplaats in de buurt een laadpunt te plaatsen.

⇒ Prijzen vergelijken

Laadvermogen

auto opladen laadpaal thuisJe nieuwe laadpaal thuis moet ervoor zorgen dat de stroom op een veilige manier wordt overgebracht naar het accupakket van je auto. Daarom moet je bij het bestellen of aanvragen goed opletten welk type laadpaal je precies nodig hebt. Hiervoor is het belangrijk om eerst te weten hoe groot het maximale laadvermogen van je auto is. De interne lader van de auto kan geschikt zijn voor 1-fase laden of 3-fase laden. Het maximale laadvermogen van je auto is ook bepalend voor de snelheid waarmee het voertuig geheel of gedeeltelijk kan worden opgeladen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer je je auto de hele nacht laat laden, is laden met 1 x 16A prima. Wil je meer vermogen en sneller laden? Dan kun je kiezen uit diverse andere opties, zoals 3-fase laden met 3 x 32A of 3 x 35A. Je moet er dan wel rekening mee houden dat zowel de initiële aanleg als de verhoogde energierekening extra kosten met zich meebrengen. Krijg je een vergoeding voor het thuis opladen van je elektrische auto, dan is de prijs misschien minder van belang. Kies altijd voor een laadpaal die past bij jouw wensen en behoeften en die van je auto.

Netaansluiting

Het soort laadpaal dat je kunt aansluiten hangt af van het type netaansluiting waarover je thuis beschikt.

Dit is ofwel een 1-faseaansluiting ofwel een 3-faseaansluiting.

In de meterkast kun je eenvoudig zien welke soort je hebt.

  • Een 1-faseaansluiting is met een enkele 230 volt-aansluiting verbonden aan het elektriciteitsnet en kun je herkennen aan de aanduiding 220v of 230v.
  • Een 3-faseaansluiting is verbonden middels een drievoudige 230 volt-aansluiting en is te herkennen aan de aanduidingen 380/400v of 3 x 220v/230v. De 3-faseaansluiting is het meest geschikt voor het 3-fase laden. De meeste nieuwbouwhuizen zijn standaard voorzien van een 3-faseaansluiting. Als je thuis nog beschikt over een 1-faseaansluiting, dan kun je tegen een redelijk tarief (€ 250 tot € 300) uitbouwen naar 3-fasenstroom. Neem hiervoor even contact op met je netbeheerder.

Weet je al welk type netaansluiting je hebt en is ook het maximale laadvermogen van je elektrische auto al bekend? Dan kun je natuurlijk ook gelijk aan de slag met het aanvragen en vergelijken van offertes voor het plaatsen van een laadpaal aan huis.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar moet de laadpaal geïnstalleerd worden?
2*. Voor welke elektrische auto is de laadpaal bestemd?
3*. Wanneer wordt de laadpaal liefst geïnstalleerd?
4*. Heb je ook interesse in zonnepanelen?
5. Beschrijf je project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.