Laadpaal thuis installeren

Elektrisch rijden heeft het heden en de toekomst. Om steeds met een volle accu op pad te kunnen gaan is het zaak de auto op te laden. Daarvoor kun je terecht bij een van de vele openbare laadpalen die je in ons land in toenemende mate aantreft, je kunt ook een laadpaal thuis installeren. Let wel, dit kan alleen als je eigen grond hebt. Het installeren van een laadpaal thuis klinkt eenvoudiger dan het is. De uitvoering vereist kennis en het liefst een dosis ervaring. Lees hier alles over het thuis plaatsen van een laadpaal en of je dit nou prima zelf voor je rekening kunt nemen of dat je beter een specialist in de arm kunt nemen. Je vindt hier bovendien antwoorden op vragen over kosten laadpaal thuis installeren en leest over de veiligheid en je oplaadpunt thuis installeren.

Laadpaal thuis installeren, waar moet je op letten?

Belangrijk bij de installatie van de laadpaal is de plaats, iets waarover je dus eerst goed nadenkt. Wil je de kosten zo laag mogelijk houden dan is een positie zo dicht mogelijk bij de meterkast de beste positie. Verder moet je checken in hoeveel fasen jouw elektrische auto oplaadt. Dit kan of 1-fase of 3-fase zijn. Check ook de aansluitingen die je hebt in de meterkast, want dat bepaalt ook het maximale laadvermogen. Wil je duidelijk over de aansluitwaarde, dan kun je altijd contact opnemen met de netbeheerder. Die kan je er alles over vertellen. Plaats en de aansluiting zijn wat dat betreft wel de belangrijkste elementen om rekening mee te houden als je laadpaal installeren thuis aan de orde is.

Veilig je laadpaal installeren

laadpaal thuisNatuurlijk gaat veiligheid voor alles, dus ook als de laadpaal geïnstalleerd wordt. Wees er van doordrongen dat er bij het oplaadpunt thuis installeren gewerkt wordt met relatief hoge spanning en stroomsterkte. Heb jij veiligheid daadwerkelijk hoog in het vaandel staan, dan begin je zonder ervaring niet aan het plaatsen van een laadpaal. Niet voor niets zijn de professionals die laadpalen installeren allemaal gecertificeerd. Bovendien moeten er ook aanpassingen in de meterkast gedaan worden. Ook dat vraagt kennis en kan door weinig ervaring zorgen voor gevaarlijke en onveilige situaties. Laadpaal thuis installeren? Neem dan geen onnodige risico’s.

⇒ Vraag gratis offertes aan

De laadpaal aansluiten op de meterkast

oplaadpaal autoBelangrijk bij het aansluiten van een laadpaal op den meterkast is het type aansluiting. Heb jij een auto die met een 3-fase aansluiting laadt dan heb je ook een dergelijke aansluiting in je meterkast te hebben. Voor de laadpaal creëer je bovendien altijd een aparte groep in de meterkast. Op die manier kun je voorkomen dat een stoomstoring thuis eventueel gevolgen heeft voor het opladen van de auto. Bovendien voorkom je zo dat de laadpaal andere apparatuur in dezelfde groep hindert in gebruik. Daarnaast ga je zo ook overbelasting van de groepenlast tegen.

Waar installeer je de laadpaal?

De plek van de laadpaal is uiteraard ook belangrijk, zeker ook voor de kosten die je gaat maken. Wil je kosten besparen dan beperk je de afstand tussen de meterkast en de laadpaal. Er zal dan gewerkt moeten worden met langere kabels en bovendien zijn de professionals langer bezig, hoe verder de laadpaal van de meterkast komt te staan. Heb jij een woning op eigen grond? Dan mag je de laadpaal overal op eigen grond plaatsen. Heb jij geen eigen grond? Dan is laadpaal installeren thuis geen optie. Dan zal de laadpaal een plek op gemeentegrond moeten krijgen, iets waarvoor je eerst een vergunning aanvraagt. Bovendien wordt jouw laadpaal dan voor algemeen gebruik en houd je de laadpaal niet exclusief voor eigen gebruik. Je laadpaal thuis zelf installeren kan dus alleen als je eigen grond hebt.

Wat kost het installeren van een laadpaal

Oké, maar hoe zit het dan met de kosten? Het is tamelijk lastig om zo even aan te geven wat het installeren van een laadpaal kost.

👉 Gemiddeld genomen wordt een bedrag tussen de 500 en 1.500 euro gevraagd.

Je kunt je echter niet blind staren op die prijs. Daarvoor is de prijs van te veel factoren afhankelijk. Zo maakt het type laadpaal verschil en speelt de afstand tussen de meterkast en de laadpaal een rol bij het uiteindelijke prijskaartje dat aan het installeren van een laadpaal hangt. Kies je voor een wandmodel of voor echt een laadpaal, het is ook al iets waardoor de kosten kunnen verschillen. De situatie bij jou thuis speelt ook een rol. Hoe gecompliceerder de situatie is, hoe duurder het installeren van de laadpaal zal worden. Dat heeft ook weer te maken met het feit dat er extra werk – lees: uren- gemaakt moeten worden om de laadpaal zo goed mogelijk aan te leggen. Eigenlijk moet je niet eens naar oplaadpunt thuis installeren kosten kijken, maar naar het plezier dat je hebt omdat de laadpaal zo goed is aangelegd.

Je kan natuurlijk op voorhand offertes aanvragen om een idee te krijgen wat het voor jou zal kosten. Zo kan je ook de tarieven van verschillende specialisten vergelijken.

⇒ Offertes vergelijken

Kan je een laadpaal zelf installeren?

Het is prima mogelijk de laadpaal zelf te installeren. Of dat in alle gevallen verstandig is, is echter iets anders. Vergeet niet dat je met hoge spanning en stroom werkt, en dat kan voor de leek best gevaarlijke situaties opleveren. Niet voor niets zijn professionals altijd in het bezit van certificeringen. En dan hebben we het nog niet eens over de technische kennis die vereist is en de kwaliteit. Kies je voor een laadpaal, dan wil je dat je er ook heel erg lang plezier aan beleeft. Dat kan alleen als ie op de beste manier aangesloten wordt. En de perfecte installatie is echt werk voor de ervaren professional.

Een professional inschakelen: kosten

laadpaal thuisNatuurlijk wordt het kostenplaatje anders als je de laadpaal door een professional laat installeren. Er wordt wel eens uitgegaan van een gemiddeld bedrag ergens tussen de 500 en 1.500 euro aan installatiekosten. Dat is echter wel sterk afhankelijk van een groot aantal factoren. Het is wél heel erg verstandig om een professional in te schakelen. Dat kost je extra geld, maar geeft je wel de zekerheid dat er sprake is van een professionele installatie en dat je lang plezier aan je laadpaal gaat beleven. En daar mag je best wat extra geld voor betalen. Je werkt met stroom, er moet geboord worden, en moeten aanpassingen gedaan worden aan de meterkast en kabels moeten worden ingegraven en dat allemaal op de enige juiste wijze. De specialisten die deze werkzaamheden uitvoeren, doen hun werk zo uit dat jij er lange tijd gemak van hebt. De vakmensen zijn allemaal gecertificeerd en afgezet tegen de werkzaamheden van andere specialisten vallen de installatiekosten voor een laadpaal nog alleszins mee. Bovendien laadpaal thuis installeren kosten ben je echt heel snel vergeten als je gewoon elke dag je auto veilig en op de juiste wijze wilt opladen.

Besparen op je laadpaal?

Vraag gratis en geheel vrijblijvend offertes aan en vergelijk prijzen van verschillende specialisten. Zo bespaar je op de installatiekosten van je nieuwe laadpaal!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar moet de laadpaal geïnstalleerd worden?

2. Voor welke elektrische auto is de laadpaal bestemd?

3. Wanneer wordt de laadpaal liefst geïnstalleerd?

4. Heb je ook interesse in zonnepanelen?

5. Beschrijf je project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.