Wat is de beste laadpaal voor thuis?

Wat is de beste laadpaal voor thuis? Om antwoord op die vraag te krijgen spelen een groot aantal factoren een rol. Wat zeker is, is dat een laadpaal thuis de goedkoopste manier van laden is. Thuisladen is in elk geval een stuk goedkoper dan wanneer je gebruik maakt van een publieke laadpaal.

Wat is de beste laadpaal voor thuis?

Wat de beste laadpaal voor thuis is, is sterk afhankelijk van een aantal factoren.

  • Wat is de maximale laadcapaciteit van de auto?
  • Welke elektrische aansluiting is beschikbaar?
  • Is een snelle laadtijd belangrijk?
  • Wil je een slimme laadpaal of een gewone?

Beantwoord je die vragen dan vind je snel de beste laadpaal voor bij jou thuis.

Hoe kies je de beste laadpaal voor thuis?

de beste laadpaal thuisDe maximale laadcapaciteit en de elektrische aansluiting spelen zeker een rol. Je kunt op verschillende vermogens laden. De zwakste lader is bijvoorbeeld zes keer langzamer dan de sterkste lader. Om de snelste laadtijd te bepalen is het soort fase-aansluiting en het aantal ampères belangrijk. Heb je een fase-1 aansluiting thuis en een 16A auto dan kun je maximaal laden met 3,7 kW of 7,4 kW. Is er sprake van een fase-2 aansluiting dan kun je maximaal laden op 11 of 22 kW. Zaak is dus om de specificaties van de auto te checken en de aansluiting die je thuis hebt. De energie aansluiting is de verbinding tussen de meterkast en het energienet. Het is deze aansluiting die bepaalt hoeveel energie er beschikbaar is voor al je elektrische apparaten. Wordt er meer vermogen gevraagd dan wat de energieaansluiting aan kan, dan is de kans groot dat de stoppen er steeds uitspringen. Overigens kun je op de energierekening zien welke aansluiting jij thuis hebt. Opvragen bij de energieleverancier is eveneens mogelijk.

Je kan natuurlijk ook een specialist in laadpalen raadplegen die voor jou een goede laadpaal kan aanraden aan de hand van jouw wensen. Dat doe je door gratis offertes aan te vragen:

⇒ Vraag gratis offertes aan !

De scooter laadpaal voor thuis

Met de juiste adapter kabel is elk apparaat met de standaard randaarde stekker op te laden. Dat betekent dus inderdaad dat jij jouw scooter ook op de publieke laadpalen aan kunt sluiten of op de laadpaal bij je thuis. Voor de scooter hoef je geen speciaal oplaadpunt aan te schaffen overigens. Je kunt de scooter laden met een normaal stopcontact en met een adapter via een laadpaal, mocht die er voor de auto toch al staan. Handig is wel dat je in veel gevallen de accu los kunt maken van de scooter. Dat maakt het gemakkelijk de scooter gewoon binnen in je huis op te laden, mits je maar een stopcontact voor handen hebt.

1 fase of 3-fase aansluiting

Thuis in je meterkast heb je een 1 fase aansluiting of een 3-fase aansluiting. Je vindt in elke meterkast een 1-fase aansluiting. Mocht een fase-3 aansluiting noodzakelijk zijn, dan neem je contact op met de netbeheerder.

1 fase aansluiting 230V aansluiting vermogen van 16 A max laadvermogen van 3,7 kW
3 fase aansluiting 3 x 230V aansluiting vermogen van 16 A max laadvermogen van 11 kW

⇒ Offerte aanvragen

Het laadvermogen

elektrische laadpaalHeb je een 1 fase laadpaal, dan gebruikt die standaard een 230V aansluiting en heeft het een standaard vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is dan dus 3,7 kW. Je maakt dan de simpele rekensom: 1 fase 230 x 16A = 3680 W. Dit wordt doorgaans aangeduid als 3,7 kW. Heeft de auto de beschikking over een accu van 60 kW dan kun je met dit laadvermogen je auto dus in ongeveer 16 uur opladen. In dat geval deel je 60 kW door 3.7. Een fase 3 laadpaal gebruikt krachtstroom en dus 400V in plaats van 230V/ Deze fase-3 laadpaal heeft bovendien standaard een vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen van deze aansluiting is 11 kW. Dat is, na opnieuw een rekensom, dus drie keer sneller dan een 1 fase laadstation met 16 ampère. Heeft de auto een accu van 60 kW dan is de auto dus in minder dan 6 uur opgeladen.

Welke laadpaal is geschikt voor mijn auto?

slimme laadpaalWelke laadpaal geschikt is voor de auto ligt dus onder meer aan de grootte van de accu en het maximale AC laadvermogen dat de auto heeft. Ben jij iemand die de auto snel opgeladen wil hebben of maakt dat minder uit speelt ook een rol bij de vraag welke laadpaal geschikt is voor de auto. Ook de aansluiting kan een rol spelen. Het laadvermogen van de laadpaal geldt bij de meeste mensen als het belangrijkste punt waarop een keuze gemaakt wordt. Het is dus zaak de specificaties van de auto goed te kennen voor je een laadpaal koopt. Aan de andere kant kun of moet je ook weer rekening houden met de toekomst. Wellicht dat je binnenkort een andere auto gaat rijden of is dat de bedoeling, dan kun je daar dus alvast op voorsorteren in de keuze voor de laadpaal.

Wallbox of laadpaal

Dan is er nog de keuze tussen een Wallbox en de laadpaal. Wat betreft de werking verschilt een laadpaal amper van een Wallbox. Een laadpaal staat op een paal en een Wallbox is keurig aan een muur bevestigd. Het is maar net wat je prettiger vindt. Doorgaans valt een Wallbox minder op en is de laadpaal prominenter aanwezig op je inrit. Natuurlijk is de keuze vaak afhankelijk van de ruimte die beschikbaar is, en de afstand tot de meterkast.

Voordelen van een laadpaal thuis

Thuis betaal je het tarief dat je met de energieleverancier hebt afgesproken. Heb je zonnepanelen? Dan is het nog voordeliger.

Nog een voordeel is dat je nooit op je beurt hoeft te wachten als je thuis een laadpaal hebt. De laadpaal is er alleen voor jou en je laadt dus wanneer jij wilt.

Je hoeft niet te wachten aan een parking op een publieke laadpaal. Je auto laadt op terwijl jij slaapt of gezellig thuis een film kijkt.

Je hoeft niet om te rijden naar een publieke laadpaal.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar moet de laadpaal geïnstalleerd worden?

2. Voor welke elektrische auto is de laadpaal bestemd?

3. Wanneer wordt de laadpaal liefst geïnstalleerd?

4. Heb je ook interesse in zonnepanelen?

5. Beschrijf je project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.